Terwijl het dagen in beslag neemt om Antarctica te bereiken, ligt Spitsbergen op slechts 7 uur vliegen en is het zijn zuidelijke polaire tegenhanger waard om te bezoeken. Spitsbergen, ongeveer halverwege tussen Noorwegen en de Noordpool, is het grootste eiland van de Svalbard-archipel en tevens ook de enige stad op het eiland. Het eiland is dubbel afgesneden: ten eerste door de afgelegen ligging, en ten tweede omdat het wordt omringd door ijsberen. Dit betekent dat iemand die zich buiten de grenzen van de stad begeeft, een geweer moet meenemen of een gewapende gids. De meesten bezoekers verkennen het eiland en de buurt over zee. Maar er zijn nu ook enkele excursies over land, wat ideaal is voor diegenen die een echt wilde ervaring willen van het zien van het noorderlicht of, tijdens de iets langere dagen rond maart, om te genieten van wilderniservaringen zoals een husky safari. De beste manier om het Noordpoolgebied te bezoeken, is door een cruise in Spitsbergen te ondernemen. Een cruise in Spitsbergen biedt een verbazingwekkende verscheidenheid aan landschappen en dieren in het wild. Je zult walrussen, ijsberen, rendieren, walvissen en vele vogelsoorten zien tijdens je reis naar Spitsbergen en Svalbard. In de zomer, wanneer de zon nooit onder de horizon valt, komen er ijsberen uit de winterslaap op de ijsstromen en kun je walrussen zien die zich koesteren in de warmere lucht. Kleine boten, zoals je cruiseschip, bieden de beste mogelijkheid om ijsberen te spotten, omdat ze in kleinere baaien kunnen varen. Tijdens de winter- en lentemaanden is het de tijd voor een tocht met een hondenslee of om het knipperende gordijn van de Aurora Borealis te bewonderen. De zon komt nooit boven de horizon uit maar baadt het land elke dag een paar uurtjes in een angstaanjagend daglicht.

Arctische cruise in Spitsbergen met experts

De diepgaande kennis van het reisbureau Explore aangaande Arctische boten, de dieren in het wild en de seizoensgebonden nuances van een cruise in Spitsbergen is van onschatbare waarde bij het plannen van de perfecte Arctische vakantie. Onder de eeuwige middernachtzon verken je het dramatische landschap van Spitsbergen, de door ijs verstikte fjorden en het dierenleven aan boord van een klein expeditieschip. Een cruise op Spitsbergen die meer gericht is op ijsberen, biedt een perfecte kennismaking met de natuur, geschiedenis en verbluffende geografie van deze magische Arctische wildernis. Er zijn dagelijks begeleide excursies per zodiac langs gletsjergevels op zoek naar ijsberen, walrussen en prachtige fotografische mogelijkheden. Van zodra je aan wal gaat, heb je de mogelijkheid om over de Arctische toendra te lopen en de vele historische locaties te bezoeken. Gecombineerd met zijn relatief gemakkelijke toegang tot Longyearbyen via Oslo, kunnen de wonderen van Spitsbergen niet aantrekkelijker zijn voor de onverschrokken reiziger. Het is zelfs mogelijk om je cruise in Spitsbergen te combineren met Groenland en IJsland. Het aanbod en meer informatie kan gevonden worden op www.explore.be.

Enkele ideeën

Als je een cruise in Spitsbergen plant, zul je absoluut tevreden zijn met wat er allemaal te beleven valt. Hieronder wat inspiratie, alhoewel we denken dat dit niet nodig zal zijn om van je cruise in Spitsbergen een succes te maken.

  • Beheer je eigen team van husky’s
  • Breng je tijd door in afgelegen arctische lodges
  • Ervaar een spectaculair landschap, ijsblauwe gletsjers en het betoverende noorderlicht
  • Onderneem een sneeuwscooter avontuur voor een fantastische winterse kijk op het poolgebied
  • Observeer ijsberen in hun natuurlijke habitat
  • Geniet van de verscheidenheid aan landzoogdieren zoals de poolvos, rendieren, hazen en vogels
  • Spot de iconische walrussen op de ijsschotsen